Natuurlijk begraven in lijkwade?

Natuurlijk begraven in lijkwade?
Geplaatst in: Producten
Door Tree of Life
More from this author

Natuurlijk begraven in lijkwade?

Eeuwige rust met natuurlijk begraven in lijkwade

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een natuurlijke begrafenis. Dat houdt onder andere in dat er geen gebruik wordt gemaakt van een milieuvervuilende grafkist en van een traditionele begraafplaats. Maar wat dan wel?

Hoe zou het zijn om een overledene in een soepele linnen doek te wikkelen en midden in een bos in de aarde, bedekt met zachte mos, te begraven? Tussen de vouwen van de wade, want zo heet deze doek, zijn er bloemen gestoken en de baar is van wilgentenen gemaakt.

Dit is geen voorstelling van een afscheid uit een ver verleden, maar een begrafenis van nu. Een afscheid dat steeds vaker op deze manier plaatsvindt. Ook al is het helemaal van deze tijd, met deze manier van begraven naderen we heel dicht de oorspronkelijke traditie. Begraven in een lijkwade, of met opbaarschaal in de grond.

Ecologische lijkwades van linnen tot zijde

Begraven is in Nederland nog altijd het meest traditioneel. Een graf is voor nabestaanden een plek om naar terug te keren en er is de mogelijkheid van een familiegraf. Gebruik maken van een kist is dat niet. Wie kiest voor volledige natuur begrafenissen, kiest in plaats van een tradionele vervuilende grafkist voor een lijkwade, opbaarschaal of een grafmand.

Een lijkwade is een doek, een rechthoekig stuk stof, waar de overledene in gewikkeld wordt en is er in meerdere afmetingen. Er zijn verschillende stoffen mogelijk, van linnen, katoen, bamboe en zijde tot hennep, die ofwel extra zacht zijn of juist dun of dikker zijn. Er bestaat ook een lijkwade van indigoblauwe spijkerstof en een lijkwade in twee delen, in wit en nachtblauw. In het sluiten van een lijkwade kan met de manier van vouwen en banden gevarieerd worden.

De doek is volledig biologisch afbreekbaar. Deze ecologische lijkwades zijn er met of zonder handgrepen. In dat laatste geval wordt er gebruik gemaakt van een opbaarschaal -of plank van wilgentenen. En soms is er een uitschuifplank bij nodig.

Een lijkwade kopen kost gemiddeld vijfhonderd euro. Naast een lijkwade is het ook mogelijk iemand op te baren in een linnen doodshemd als een alternatief voor kleding.

Wade sluit steeds een stukje meer

Een overledene in een lijkwade wikkelen voelt in veel gevallen persoonlijker, ook omdat nabestaanden dat zelf mogen doen. Het voelt, zelfs op afstand, al een stuk zachter dan een harde houten kist. Het wikkelen betekent veelal een intiem moment dat zelfs over verschillende momenten kan worden verspreid waarbij de wade steeds een stukje meer sluit, en het afscheid langzaam voortgaat. Tussen en op de vouwen kunnen aandenkens worden achtergelaten zoals bloemen of brieven. Ook kan er op geborduurd worden.

Milieuvriendelijke manier van begraven

Een natuurlijke en milieuvriendelijke manier van afscheid nemen houdt tevens in dat er wordt gekozen voor een natuurbegraafplaats met eeuwige grafrust. Een natuurbegraafplaats kost tussen de drie- en vijfduizend euro. Er is geen limiet voor het aantal jaren dat het graf mag bestaan. Er is ook geen grafmonument in de vorm van een gedenksteen en er zijn geen onderhoudskosten.

Bij een reguliere begraafplaats moet je daar allemaal voor betalen. Nabestaanden betalen voor grafrecht (gemiddeld 130 euro per jaar), onderhoudskosten (gemiddeld drieduizend euro in dertig jaar) en een grafmonument (gemiddeld tweeduizend euro). Er is sprake van een beperkt aantal jaren grafrecht, bijvoorbeeld twintig, dertig of veertig jaar. Daarna is het aan de nabestaanden of het graf wordt geruimd of dat het recht wordt verlengd, met wederom de bijbehorende kosten. Als na gemiddeld veertig jaar een graf wordt geruimd, kom je na al die jaren zomaar ruim boven de vijfduizend euro aan kosten uit.

 

Natuurgraf wordt nooit geruimd

Een graf op een natuurbegraafplaats kent deze kosten allemaal niet. Bovendien is in de natuur begraven een duurzame manier van begraven. Het wordt nooit geruimd en blijft onderdeel van de natuur. Het is logisch dat de plek soms overwoekerd raakt door begroeiing, waarmee het graf volledig door de natuur wordt overgenomen. Het is overigens ook mogelijk een urngraf op een natuurbegraafplaats te reserveren. In 2013 werd er in 250 gevallen gekozen voor een begraafplaats in de natuur, in 2019 waren dat er vijftienhonderd, zo meldt de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Er zijn ruim vierduizend begraafplaatsen in Nederland waarvan er veertien een natuurbegraafplaats zijn.

Om de collectie lijkwaden te bekijken klik hier

2020-01-16 17:05:00 3475 keer bekeken